Code Evolution 2024

Arrangementer, 23. april 2024

Arrangementer, 23. april 2024

Den 10. og 11. april afholdte Nine i samarbejde med Trifork det første Code Evolution arrangement i henholdsvis København og Århus. Dette første arrangement havde fokus på AI, og overskriften for dagen lød: “Leveraging AI Tools for Enhanced Software Development”. Nikolaj Brinch Jørgensen, Nines CTO, en række andre Nine’ere samt flere af Nine’s kunder deltog i arrangementet. Her kan du læse om nogle af Nikolajs refleksioner relateret til arrangementet og dets indhold.

Code Evolution som koncept blev stablet på benene af Trifork og Nine med et formål om at invitere beslutningstagere og udviklere med til bordet og sætte fokus på nogle af de teknologier og værktøjer, der transformerer en virksomheds udviklingstrøm. 

Alt i alt handler Code Evolution serien om, hvordan man som virksomhed passer godt på og får mere ud af sin investering i teknologi, uden at forbruge unødige ressourcer. Dette er et utrolig vigtigt element i et moderne teknologisk landskab, hvor mere og mere af en virksomheds kerneforretning varetages af teknologi. Til hvert arrangement inviteres eksperter, thought leaders og førende branchefolk, som kan inspirere og dele indsigt, erfaringer og perspektiver på en teknologisk fremtid.

Flere virksomheder indser, at de er teknologivirksomheder og mere af deres kerneforretning bliver drevet af teknologi og det gør Code Evolution serien utrolig relevant. Især i en tid hvor flere og flere virksomheder investerer store beløb i teknologi og som kun ser ud til at blive større fremadrettet.

Nikolaj Brinch Jørgensen

Chief Technology Officer

Hvordan ændrer AI værktøjer softwareudvikling?

Dette er et spørgsmål mange i IT branchen har fokus på og som vi alle navigerer i samtidig med, at den teknologiske verden hurtigt ændrer sig. AI som tema fylder rigtig meget og værktøjerne har sat gang i en gennemgribende forandring og diskussion i både private og offentlige virksomheder.

Grundet denne teknologiske udvikling, var det oplagt og relevant, at AI var temaet for det første arrangement i Code Evolution serien. Til arrangementet blev der sat fokus på, hvordan virksomheder skal forholde sig til disse nye værktøjer, og hvordan man får det maksimale ud af redskaberne og mulighederne AI tilbyder.

Der var stablet en spændende dag på benene fuld af spændende oplæg fra erfarne fagfolk og førende udbydere af AI værktøjer. Nedenfor præsenteres nogle af de emner, der blev talt om på scenen til Code Evolution.

Preben Thorö fra Trifork: LLMs are not black magic at all

Triforks CTO, Preben, holdt Code Evolutions keynote. Preben havde et formål om at afmystificere AI. Han brugte tiden på at forklare, hvad AI egentlig er, hvordan det fungerer og hvorfor de store sprogmodeller og AI-løsninger, som har overvældet mange af os, slet ikke er så magiske, som de måske virker ved første øjekast.

Karl Krukow fra GitHub: Introduction to GitHub Copilot and GitHub advanced security features

GitHub Copilot er en af verdens mest udbredte AI-udviklerværktøjer. Karl fra GitHub brugte tiden på at vise, hvordan GitHub virker og hvorfor det er et så populært redskab. Derudover fortalte Karl om de nyeste fremskridt inden for risikominimering: udviklerens mulighed for hurtig identifikation og rettelse af en række forskellige typer af sårbarheder relateret til sikkerhed. 

Garth Gilmour fra JetBrains: JetBrains AI developer productivity and code generation support

Hvordan kan generativ AI støtte udviklere i deres daglige arbejde og i hvilket omfang? Dette spørgsmål satte Garth sig for at undersøge ved at anvende JetBrains AI Assistant og IntelliJ IDEA. Helt praktisk løste Garth forskellige programmeringsopgaver ved hjælp af disse værktøjer. Det blev undersøgt hvordan AI Assistants kan hjælpe – lige fra at finde oplysninger og skrive kode til at skrive commit-beskeder og producere dokumentation. 

Enys Mones og Peter Anderberg fra CodeScene: Refactoring vs refuctoring: Code Quality in the AI age

CodeSence satte under deres oplæg fokus på at fremhæve nogle af de skjulte udfordringer, der følger med brugen af AI værktøjer til kodegenerering uden passende kontrol og sikkerhedsforanstaltninger på plads. Derudover viste Enys og Peter hvordan deres værktøj, som måler teknisk gæld i source kode, på baggrund af målinger kan sætte en AI til automatisk at lave refaktoreringer målrettet eliminering af teknisk gæld. De viste så hvordan de ved at implementere FactChecking af den pågældende AI som blev anvendt op imod f.eks unit tests, kan sørge for at holde koden i skak, således at koden efter refaktoreringen stadigt gør det samme som før. Ikke nok med, at koden skal holdes i skak holder FactChecking refaktoreringer, der er genereret af AI i skak. Med det menes der, at koden gør som den hele tiden har skulle gøre. Der kan nemlig opstå situationer, hvor AI godt kan refaktorere koden, så den bliver fin og god, men at den så ikke længere gør det den skal og derfor virker programmet ikke længere. FactChecking giver dermed feedback, således at det sikres at koden gør det den altid har skulle.  

De arbejder stadig på det, men har pt. en succesrate på 98% hvilket må siges at være meget højt for et automatiseret værktøj til den slags.”

Udover oplæg fra de fire ovenstående deltog og talte følgende fagpersoner også ved Code Evolution: 

Dette var blot første Code Evolution arrangement afholdt af Nine og Trifork. For at høre mere om hvornår der udbydes nye arrangementer, kan du tilmelde dig Triforks nyhedsbrev.

Preben Thorö fra Trifork
Keynote fra Preben Thorö, CTO hos Trifork