Prometheus og Grafana med Anders Mørk Hansen – del 2

Resume

Metrics serveren Prometheus og visualiserings-værktøjet Grafana giver mange muligheder. Så for at komme hele vejen rundt har vi igen Anders Mørk Hansen i studiet.

Denne gang snakker vi mere om Grafana, som kan visualisere data fra Prometheus og andre datakilder. Anders Mørk Hansen forklarer hvordan de to værktøjer supplerer hinanden? Hvad det er man kan visualisere? Hvordan det kan skabe overblik over det kørende system? Og hvilke roller har Prometheus/Grafana i forhold til log-data og værktøjer som Kibana?

I Kents Corner er vi igen tilbage i 1850’erne. Hvis man skal tale om en datidens Prometheus, så ville Charles Babbage og Ada Lovelace med deres forsøg på at skabe en mekanisk computer være et godt eksempel. De nåede aldrig deres mål, men inspirerede til en helt ny genre af science fiction. Og måske var de ikke så anderledes end vi moderne nørder.

Show Notes

Links til andre shows og eksternt

Links til Kents Corner

Med de mange fod- og slutnoter som Sydney Padua har i sin bog, er det kun ret og rimeligt at hun også får et par her.

I. Babbage var typen der selv om han stort set fik frie hænder, alligevel følte sig miskendt af regeringen og sin samtid. Han afslog at lade sig adle da det viste sig at den ridderorden han ville blive en del af ikke ville give ham ret til at kalde sig ‘sir’, og hvis man ikke kan være ‘Sir jeg-er-omgivet-af-idioter’, så kan det jo være ligemeget.

II. Menabrea 1), hvis noter blev udbygget af Ada Lovelace endte med en lang karriere af en helt anden slags, han blev blandt andet flåde- og senere premier-minister i Italien.

  1. Såvidt vides har han ikke nogen forbindelse til bryggeriet af samme navn, som blev grundlagt på hans tid. De laver stadig udmærket øl og ost.

III. I konkurrencen som førte frem til at Mary Shelley skrev Frankenstein, måtte hendes konkurrent Doktor Polidori droppe sin historie, hvor der indgik en kvinde med et skelet-hoved på en almindelig krop fordi de andre blev ved med at kalde den for fjollet. Moderne læsere/seere af He-Man eller Ghost Rider vil måske have svært ved at se hvorfor det ikke skulle være en god ide.

IV. På Version 2 (https://www.version2.dk/blog/rapport-datamuseumdk-1088827) kunne man læse om Rational R1000/400 som er baseret på Ada og har typecheck på hardware-niveau (https://datamuseum.dk/wiki/Rational/R1000s400) den regnes som en forløber for den moderne Java Virtual Machine.

Feedback
Email: podcast@nine.dk

Sociale platforme
Twitter: @startatnine
Web: https://nine.dk/podcasts/

RSS Feed til Let's start @ Nine Lyt på iTunes Lyt på Stitcher Lyt på Spotify Lyt på Spreaker Lyt på TuneIn Se på YouTube